Forum www.volvo480.fora.pl Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Układ Wydechowy - przeróbki / Porady i Opinie

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.volvo480.fora.pl Strona Główna » Tuning / Mechaniczny Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Układ Wydechowy - przeróbki / Porady i Opinie
Autor Wiadomość
Gość








Post Układ Wydechowy - przeróbki / Porady i Opinie
Witajcie , dawno tu nie zaglądałem , posiadam Renault 19 z silnikiem 1.7 Turbo z 480-tki

Posiadam układ wydechowy z R19 w którym znajduje się katalizator , tłumik środkowy i końcowy , zastanawiam się nad założeniem tłumika przelotowego w miejsce katalizatora , ktoś poleci jaki ?

Słyszałem też opinie że :
monterek5
Dodany dnia 15-05-2011 10:48
mialem ten silnik seryjnie w volvo 480 i tam w oryginale jest caly przelot o srednicy 5 cm wewnecznej jednynie z ostanim tlumikiem koncowym nic wiecej chyba jakis walker byl seryjnie, musisz uwzac bo jak zalozysz zwykla puszke przy wiekszej predkosci mozesz miec taki efekt ze koncowy bedzie ci w rezonans wchodzil

co do tej opinie na serio wpada w rezonsans przy takiej modyfikacji ?
Co zrobić by dodać autu nieco bardziej rasowego brzmienia i go odmulić bo wydaje mi sie że ten kat go strasznie muli. Z góry dzięki za pomoc
Nie 20:50, 15 Maj 2011
Miki
Starszy użytkownik
Starszy użytkownik



Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chorzów
Płeć: Mężczyzna

Post
No właśnie, masz co najmniej jedną puszkę za dużo,a to na pewno nie pomaga:) Wydech w całości jest 2''. Nie wiem na ile kat w zwykłym r19 różni się od tego w volvo. Wywal jedną z puszek. Oryginalnie w volvo problem z usprawnieniem wydechu leży w puszce,która wejście i wyjście posiada na jednej ściance. W związku z tym nie ma opcji wstawienia jakiejś przelotówki bez czynienia udziwnień. Nie wiem jak w renówce. Natomiast ogranicz ilość wszelkich zamulaczy wydechu:) Możesz też wywalić kata wstawiając w jego miejsce rurę (wtedy nic poza diagnostą nie powinno wchodzić w rezonans) Ja zmieniłem tłumik na citroenowy (BX) ze względu na koszty. Tak było najszybciej i najwygodniej. I już po tym zaczął uczciwiej 'gadać'...


Post został pochwalony 0 razy
Nie 21:08, 15 Maj 2011 Zobacz profil autora
bigdickbuster
Vip 480
Vip 480



Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 1511
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

Post
Ja ide na grubo. Wywalam koncowy. Kat juz poleciał Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Nie 21:27, 15 Maj 2011 Zobacz profil autora
Gość








Post
Dlatego kminie co z tym zrobić , no i koniecznie potrzebuje zregenerować turbo bo cieknie i gorący olej kapie w okolice kolektora , smród aż głowa boli jak sie olej pali a ciśnienie wydaje sie daje dobre
Nie 21:33, 15 Maj 2011
Miki
Starszy użytkownik
Starszy użytkownik



Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chorzów
Płeć: Mężczyzna

Post
haha, a ja jestem taka c$$$a i zamiast pójść na grubo to tylko tak troszkę udaję - głośniejsza puszka, wywalony wkład kata. Niby coś tam pierdzi,ale temat podpierdolka;D
Czad zaczyna się jak pęka przewód olejowy do suszarki, a olej pięknie natryskuję na nią z zewnątrz,poza tym,że wszystko wokół się kopci to z nawiewów również daje dymem. Czad impreza:)


Post został pochwalony 0 razy
Nie 21:49, 15 Maj 2011 Zobacz profil autora
Gość








Post
to mi tylko zaczyna śmierdzieć jak kolektor sie nagrzeje , orientujecie się gdzie w okolicach Bielska-Białej lub ogólnie woj.ślaskiego tanio i dobrze sprężarke zregenerować ?
Nie 21:56, 15 Maj 2011
bigdickbuster
Vip 480
Vip 480



Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 1511
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

Post
Olej moze tryskac na boki, jak uklad wydechowy jest za ciasny. Silnik ma wtedy ogromne opory do pokonania. Oczywiscie jak juz zaczal sie lac jest zle, ale podejrzewam, ze poprawiloby sie juz po samym odetkaniu wydechu.


Post został pochwalony 0 razy
Pon 9:34, 16 Maj 2011 Zobacz profil autora
Gość








Post
Szczerze to nie wiem jak tam jest rozwiązany układ wydechowy bo poprzedni właściciel z tym grzebał czy jest tam fabryczny z volvo czy portki i wszystko jest z R19
Pon 12:55, 16 Maj 2011
Miki
Starszy użytkownik
Starszy użytkownik



Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chorzów
Płeć: Mężczyzna

Post
no to sprawdzaj raz dwa! jakieś zdjęcia na pewno byłyby pomocne. W Bielsku na Straconki masz serwis wałów i turbosprężarek, chyba jeszcze przekładnie tam robią. Na bank jest to dobry serwis, nie pamiętam jak z cenami:)


Post został pochwalony 0 razy
Pon 17:02, 16 Maj 2011 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum www.volvo480.fora.pl Strona Główna » Tuning / Mechaniczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin